Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egészségkonyha Kisa Judittal

2009.02.13

Íme a receptek:

 

Főtt-nyers leves - Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 2 csapott teáskanál só, 2 dl tejföl, 2-3 tartósítószer nélküli mustár, ízlés szerint citrom leve, zöldhagyma, répa, cékla

Elkészítés: A burgonyát 1 liter vízben pici sóval puhára főzzük. Turmixoljuk, s ízesítjük a tejföllel, a mustárral, a citromlével, ha kell még pici sóval. Tálaláskor a leveses csészékbeapróra vágott zöldhagymát, reszelt répát, reszelt céklát teszünk. Bármilyen apróra vágott zöldség vagy friss csíranövény is használható. Tetejét megszórhatjuk apróra vágott zöldfűszerekkel pl. petrezselyemmel.

 

Házi sajtkrém  - Hozzávalói: 10 dkg reszelni való sajt ( pl. Trappista, Eidami ), 2 dl natúr joghurt vagy 2 dl tejföl, 1-2 gerezd fokhagyma zúzva, 1 csokor petrezselyem vágva.

Elkészítés: Az alkotórészeket jól összekeverjük és pompás saját készítésű sajtkrémet kapunk. Célszerű a hűtőben, zárt edényben tárolni. Egy hétig fogyasztható.

"Feles" kenyér - Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő, 1 dl langyos víz, 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 25 dkg fehér búzaliszt, 2-3 teáskanál só, 1 teáskanál köménymag, 2 evőkanál lenmag, 2 evőkanál szezámmag, bármilyen olajos mag 4 evőkanál mennyiségben, 3-4 dl víz, 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj

Elkészítés: Az élesztőt fél deci langyos vízbe morzsoljuk és feloldjauk. Dagasztó tálba szórjuk a liszteket, a sót,a köménymagot, az olajos magvakat, a feloldott élesztőt, és a maradék langyos vizet is hozzáadjuk. ( Célszerű a kimért langyos vízből tartalékolni, mert nem minden lisztnek egyforma a vízfelvevő képessége ). Az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk. Amikor az edény faláról elváló masszát kapunk, akkor dagasztjuk hozzá az olajat. Fél órán át langyos helyen kelesztjük, majd átgyúrjuk, és kiolajozott formába fektetjük ( pl. őzgerinc ), ahol 20 percet kelesztjük. Sütési ideje hideg sütőben kezdve 210 C-on 45 perc . Elkészítési idő: 2 óra

 

Mézes puszedli - Hozzávalók: 25 dkg méz, 1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék, 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 3 db tojás, 10 dkg vaj, 2 kávéskanál szódabikarbóna

Elkészítése:A felmelegített mézhez hozzáadjuk a fűszerkeveréket. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, majd annak elolvadása után ( lehűti a mézet ) belekeverjük a tojásokat. A kapott masszába a szódabikarbónával elkevert lisztet egy fakanállal elaposan beledolgozzuk. 10 órát hideg helyen pihentetjük. Átgyúrjuk, majd 1,5-2 cm vastagságúra kisodorjuk, ezután pogácsaszaggatóval, vagy különböző formákkal kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 180-200 C-ra ( gázsütőn közepes hőmérséklet )előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Ötlet: Ha nincs otthon mézeskalács fűszerkeverék, akkor őrölt fahéjjal, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeggel és 1 kávéskanál gyömbérrel helyettesíthetjük.

 

A mappában található képek előnézete Kisa Judit és a reformétkezés