Egészségkonyha Kisa Judittal
Íme a receptek:
Főtt-nyers leves - Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 2 csapott teáskanál só,
Elkészítés: A burgonyát
Házi sajtkrém - Hozzávalói: 10 dkg reszelni való sajt ( pl. Trappista, Eidami ),
Elkészítés: Az alkotórészeket jól összekeverjük és pompás saját készítésű sajtkrémet kapunk. Célszerű a hűtőben, zárt edényben tárolni. Egy hétig fogyasztható.
"Feles" kenyér - Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő,
Elkészítés: Az élesztőt fél deci langyos vízbe morzsoljuk és feloldjauk. Dagasztó tálba szórjuk a liszteket, a sót,a köménymagot, az olajos magvakat, a feloldott élesztőt, és a maradék langyos vizet is hozzáadjuk. ( Célszerű a kimért langyos vízből tartalékolni, mert nem minden lisztnek egyforma a vízfelvevő képessége ). Az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk. Amikor az edény faláról elváló masszát kapunk, akkor dagasztjuk hozzá az olajat. Fél órán át langyos helyen kelesztjük, majd átgyúrjuk, és kiolajozott formába fektetjük ( pl. őzgerinc ), ahol 20 percet kelesztjük. Sütési ideje hideg sütőben kezdve 210 C-on 45 perc . Elkészítési idő: 2 óra
Mézes puszedli - Hozzávalók: 25 dkg méz, 1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék, 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 3 db tojás, 10 dkg vaj, 2 kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítése:A felmelegített mézhez hozzáadjuk a fűszerkeveréket. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, majd annak elolvadása után ( lehűti a mézet ) belekeverjük a tojásokat. A kapott masszába a szódabikarbónával elkevert lisztet egy fakanállal elaposan beledolgozzuk. 10 órát hideg helyen pihentetjük. Átgyúrjuk, majd 1,5-2 cm vastagságúra kisodorjuk, ezután pogácsaszaggatóval, vagy különböző formákkal kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 180-200 C-ra ( gázsütőn közepes hőmérséklet )előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Ötlet: Ha nincs otthon mézeskalács fűszerkeverék, akkor őrölt fahéjjal, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeggel és 1 kávéskanál gyömbérrel helyettesíthetjük.
A mappában található képek előnézete Kisa Judit és a reformétkezés